sangrea.se

Sänggavel i trä

Hem > Sänggavel i trä

Sänggavel i trä: DIY med träbets

Att skapa en sänggavel i trä ger inte bara ditt sovrum en personlig touch, utan det är även en chans att jobba med ett levande material som trä. Träbets erbjuder en fantastisk möjlighet att ytterligare framhäva träs naturliga skönhet och ger det en djupare och rikare nyans. I denna guide tar vi dig genom stegen för att skapa en sänggavel i trä och sedan hur du ska betsa trä för bästa resultat.

Det du behöver

  • Träplankor (i valfri storlek beroende på din säng)
  • Skruv och skruvdragare
  • Såg eller hyvel
  • Måttband
  • Penna för markering
  • Träbets i önskad nyans
  • Penslar eller trasa
  • Skyddshandskar och -glasögon


För att smidigt och enkelt införskaffa det du behöver så har Färgvaruhuset.se ett brett och bra sortiment av
träbets. För att köpa resterande produkter för projektet bör ett byggvaruhus som Byggmax ha detta i deras sortiment.

Så här gör du

1. Skapa sänggaveln

Mät och markera den önskade storleken på din sänggavel på träplankorna. Såga eller hyvla till önskad form och storlek. Sammanfoga plankorna med skruv tills du har en stabil sänggavel. Vill du hyvla för hand men känner dig osäker, så har Lidl en väldigt bra guide för att hyvla trä!

2. Förbereda träytan för träbets

Innan du börjar med att betsa trä, är det viktigt att förbereda ytan. Rengör träytan från damm och smuts. Om träet är ojämnt eller har skador, slipa ytan tills den är jämn och ren. Efter slipning, dammsug eller borsta bort allt slipdamm. En väl förberedd träyta ger det bästa resultatet när du ska betsa trä och säkerställer att träbetsen fäster och absorberas jämnt.

3.  Applicera träbets på sänggaveln

Skaka eller rör om träbetsen ordentligt innan användning. Använd skyddshandskar för att undvika fläckar på huden. Med en pensel eller trasa, applicera träbetsen jämnt över träytan på sänggaveln. Följ träets ådring för bästa resultat. Låt träbetsen torka ordentligt mellan varje lager om du önskar en mörkare nyans.

4.  Låt träbetsen torka

Låt träbetsen torka ordentligt, vilket oftast tar några timmar till över en dag beroende på märke och typ. Se till att rummet är väl ventilerat under torkprocessen.

Tips: Om du är osäker på vilken nyans av träbets du ska välja, prova först på ett litet, osynligt område på sänggavelns baksida för att se hur den torkade nyansen kommer att se ut. Ett annat tips före du ska betsa trä är att kolla online på Tapethandeln.se där det finns exempelbilder för att se nyansen på träbetsen.

Skapa med andra material: DIY sänggavel i rotting

Om du älskar tanken på att skapa en egen sänggavel men vill prova ett annorlunda material, varför inte överväga rotting? Rotting har nyligen blivit en populär trend inom inredning, känd för sin hållbarhet och unika vävda struktur. I vår guide, Sänggavel i rotting – DIY tar vi dig steg för steg genom att skapa en stilfull sänggavel som förvandlar ditt sovrum till en bohemisk oas. Medan träbetsad trä ger en rik och varm känsla, erbjuder rotting en lätt och luftig estetik. Oavsett vad du väljer kan du vara säker på att din DIY sänggavel blir rummets mittpunkt.